Opdrætterdag

Præsentation af foredrag.

 

 

 

Anlægstest som avlsredskab.

Anlægstest er delt op i Unghundetest/VJP og Avlstest/HZP, og er prøver der skal beskrive hundens anlæg og evne til at samarbejde.

SJD arbejder med at få anlægstestene indført på tværs af de kontinentale racer, og bruge prøverne som et avlsredskab.
Det giver opdrættere et redskab til bedre at kunne fokusere og finde specifikke egenskaber man ønsker og derfor nemmere forbedre sin egen avl, samt vurdere sit afkom med hjælp af testene.

Palle Jørgensen er mangeårig Münsterländere mand, har siddet i avlsrådet i Münsterländer klubben og har arbejdet med anlægstest i mange år.
Han vil komme og fortælle om hvordan man kan anvende prøverne i sit eget avlsarbejde, både på populations niveau, samt til hvordan man også kan bruge det til vurdering af den enkelte hund egenskaber.

Hvordan dogbase virker- der hvor alle resultater registreres- og hvordan man kan søge på specifikke egenskaber og fejl.

 

Drægtighed fra A-Z

Er du ny opdrætter, og tænker du på måske at lave et kuld hvalpe i fremtiden, eller bare gerne vil sikre dig du har god viden, så er dette oplæg noget for dig.
Her vil vi gennemgå drægtighed og det at have hvalpe, med en masse små fif.

 

HD, OCD og andre arvelige sygdomme.

Sanne Brasholdt er dyrlæge og vil fortælle om hvad HD, AD og OCD er, hvordan er arveligheden og hvad er der af skrøner omkring motion hos hvalpe og unghunde.
Derudover fortæller hun om arvelige sygdomme generelt, hvordan vurdere man om en fejl er arvelig eller bare en tilfældighed.
Og hvad gør man hvis ens hvalp eller hund er bærer af en arvelig sygdom, fundet eksempelvis ved blodprøve, kan den stadig bruges i avl.

Derudover vil hun fortælle lidt om arvelighed af libido og tævers vilje til at lade sig parre.

 

For hanhunde ejere:

Dette oplæg er for dig med en hanhund der er klar til at bruges i avl, eller for dig der har en hanhund du evt. ønsker at bruge i avl i fremtiden.
Her vil vi gennemgå lidt omkring fertilitets tjek, sygdomme hos hanhunden der kan påvirke sædkvalitet, hvordan man som hanhunde ejer kan hjælpe sin hanhund ved parringer.

Derudover vil vi diskutere hvad man kan og bør stille af krav til tæveejere.
Og fortælle lidt om hvad progesterontest og brunstkontrol er.
Vi vil også diskutere hvad der er af muligheder for afregnings modeller for parring.
Og til sidst vil vi snakke lidt om hvordan man kan få flere parringer og hvad tæveejere kigger efter.

 

DKK’s etiske anbefalinger- En stor hjælp til avl i små populationer

Dkk har udstykket nogle etiske anbefalinger, som flere klubber har som avlskrav for at må opdrætte via klubben.
Men hvad er det for anbefalinger og hvad betyder de.
Og hvordan kan man som opdrætter drage nytte af dem så man hjælper sin race med at forblive sund og samtidigt fremme sin egen avl.
Pernille Legind vil gennemgå hvad man skal tænke på når man avler i små populationer, da vi som opdrættere er de ansvarlige for at sikre racens fremtid, og det skal vi, men vi skal samtidigt også avle med egne avlsmål.

 

Sen eftermiddag:

DMK og GDH har deres eget eftermiddags spor, mens andre racer vil have et diskussionsoplæg omkring alt der har med avl at gøre.

 

 

Se tidsplan her

 

Opdateret: 16-10-2024